Pillepas

Et pillepas eller en medicinattest er det dokument, som du på forlangende kan vise til myndighederne, hvis du rejser til et land i Schengen-samarbejdet.

SCHENGENSAMARBEJDET
Den 25. marts 2001 indgik Danmark i det såkaldte Schengen-samarbejde. Det har betydning, når man rejser til udlandet med visse typer medicin i bagagen.

Følgende lande er med i Schengensamarbejdet: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrig, Estland, Grækenland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien (inkl. De Kanariske Øer), Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

HVAD ER ET PILLEPAS?
Et pillepas eller en medicinattest er det dokument, som du på forlangende kan vise til myndighederne, hvis du rejser til et af de nævnte lande. Pillepasset dokumenterer, at den medbragte medicin er til dit eget brug.

HVILKEN TYPE MEDICIN GÆLDER DET FOR?
Man kan ikke få et pillepas til alle typer medicin. Du behøver fx ingen attest for at medbringe astmamedicin, gigtmedicin, hjertemedicin, hormoner, hudmidler og infektionsmedicin. I de fleste tilfælde vil du frit kunne rejse rundt, som du plejer.

Som hovedregel vil pillepasset være aktuelt ved medicin, som indeholder stoffer, der virker euforiserende, og som påvirker centralnervesystemet. Det kan eksempelvis være sovemedicin, stærke smertestilende midler, der indeholder morfin og beroligende midler.

Hvis du ønsker et pillepas, skal du have en recept fra lægen. Også selvom det drejer sig om medicin, der normalt er i håndkøb.

HVORDAN FÅR JEG FAT I ET PILLEPAS?
Apoteket udsteder pillepas, og det er gratis at få det udstedt. Vi udfylder en attest for hvert lægemiddel med euforiserende stoffer, som du skal have med på rejse. Attesten gælder for rejsens længde og højst i 30 dage.

Der påregnes 1-2 dages ekspeditionstid på et pillepas. Du kan også få en attest til lægemidler, du allerede har købt. Det kan så være nødvendigt at medbringe dokumentation i form af recept, kassebon eller medicinemballage.

Du skal altid huske at medbringe dit pas, for at få en attest.
Pillepas kan også bestilles online apoteket.dk/pillepas

5 gode råd ved lus

01

Kæm en gang om ugen for at opdage lusene tidligt.

02

Klør det, så kæm.

03

Del ikke hårbørster og kamme med andre.

04

Fortæl det til institutioner og venner/familie.

05

Det er ikke flovt at få lus, det er flovt ikke at gøre noget ved det.