Influenza vaccination

Kom forbi en vaccination

Influenza er en luftvejsinfektion, som oftest forårsages af influenza A eller B virus.
Sygdommen kan give høj feber med kulderystelser, muskelømhed, hovedpine og udtalt utilpashed. Man har ofte lidt tør hoste og lettere synkesmerter.
Symptomerne varer 3-5 dage og kan følges af 1-2 uger med træthed og nedsat fysisk formåen.
Influenzavaccination har en beskyttelsesgrad på ca. 70-90 % hos yngre raske, men kun ca. 60 % hos ældre. Nogle rammes derfor af influenza, selv om de er vaccineret.

INFLUENZA ER FARLIG - FOR NOGEN
I nogle tilfælde bliver sygdommen forværret af komplikationer som lungebetændelse, der kan være forårsaget af bakterier, fx pneumokokker. Mennesker, der i forvejen er svækket fx af sygdom i lunger eller hjerte-kredsløb, har en større risiko for alvorlige komplikationer. Især ældre mennesker risikerer et alvorligt og eventuelt livstruende sygdomsforløb.

HVAD ER INFLUENCAVACCINATION
Vaccinen består af inaktive overfladeproteiner fra influenzavira.Ved fremstillingen tages der hensyn til, at der findes forskellige slags influenzavira, og at de forandrer sig fra år til år.

Vaccinen indeholder derfor forskellige typer influenzavira fra år til år.Vaccinen får kroppen til at danne antistoffer mod de vira, den indeholder. Så når du bliver udsat for virus, kan dit immunforsvar hurtigere og bedre bekæmpe dem.

HVEM SKAL VACCINERES?
I følge Sundhedsstyrelsen anbefales vaccination til mennesker, der løber en alvorlig sundhedsmæssig risiko under influenzaepidemier. Det er mennesker med:

- kroniske lungesygdomme,
- hjerte-karsygdomme eller sukkersyge (diabetes)
- medfødt eller erhvervet immundefektkronisk
- lever- eller nyresvigtnedsat
- respiration på grund af nedsat muskelkraft
- svær overvægtgenerelt
- dårligt forsvar mod infektioner.

Gravide i 2. eller 3. trimester, samt personer på 65 år eller derover tilbydes også influenzavaccination.

Midaldrende og yngre, raske mennesker anbefales ikke influenzavaccination. Hos dem medfører influenza kun sjældent komplikationer. Andre grunde kan dog tale for at ville beskytte sig mod influenza med en vaccination.

HVORNÅR SKAL MAN VACCINERES?
En influenzavaccination bør foretages i perioden oktober til december, hvis virkningen skal være optimal gennem vinteren og det tidlige forår. Det bedste tidspunkt er oktober til november. Når en epidemi er gået i gang, er det som regel for sent.

Har man feber på vaccinationsdagen, bør vaccinationen udskydes.

HVOR EFFEKTIV ER VACCINEN?
Influenzavaccinen har en beskyttelsesgrad på ca. 70-90 % hos yngre raske, men kun ca. 60 % hos ældre. Nogle rammes derfor af influenza, selv om de er vaccineret.

Vaccinen beskytter efter ca. 2-3 uger og holder ca. 6 måneder.Man skal også være klar over, at ikke alle ’influenza-lignende’ sygdomme skyldes influenzavirus.

HAR VACCINEN BIVIRKNINGER?
Vaccinen indeholder inaktive overfladeproteiner fra influenzavirus. Man kan derfor ikke få influenza af vaccinen.

Man kan på stikstedet få forbigående hævelse og ømhed. Man kan også opleve let feber, hovedpine eller almen utilpashed. Bivirkningerne forsvinder normalt i løbet af 1-2 dage.

Influenzavaccinen fremstilles ved at dyrke virus i hønseæg, så selv om den færdige vaccine er højt oprenset, kan den indeholde spor af hønseæg. Mennesker med kraftig overfølsomhed overfor hønseæg eller kyllingeprotein bør derfor ikke vaccineres.

Her på apoteket vaccinerer vi i perioden 1/10-31/12 – kontakt os hvis du ønsker at blive vaccineret.

5 gode råd ved lus

01

Kæm en gang om ugen for at opdage lusene tidligt.

02

Klør det, så kæm.

03

Del ikke hårbørster og kamme med andre.

04

Fortæl det til institutioner og venner/familie.

05

Det er ikke flovt at få lus, det er flovt ikke at gøre noget ved det.